Právní status úředníka ve veřejné správě po roce 1989 - Vávrová, Laura Dagmar; Louda, Tomáš, 1955-; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce si klade za cíl zmapovat vývoj veřejné správy, přičemž akcentuje právní úpravu statusu úředníka ve veřejné správě a také úlohu státu a územně samosprávných celků jako zaměstnavatelů. Teoretická část se zabývá vývojem právní úpravy v průběhu posledních cca 30 let. Pojednává především o speciální právní úpravě zaměstnaneckých vztahů úředníků územně samosprávných celků a státních zaměstnanců ve státní službě. Praktická část využívá výsledky šetření provedeného během stáže a zpřístupněním informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. V bakalářské práci je dále analyzováno právním postavení výše uvedených kategorií úředníků. Vzhledem k současné politické situaci v České republice dochází práce k závěru, že změny ve veřejné správě, zejména v postavení úředníků, jsou potřebné. Plány současné vlády v této oblasti však nedávají záruku skutečných změn.
Vedoucí práce: Tomáš Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses