Faktory ovlivňující výnos korporátní daně v Evropské unii - Muzaeva, Petimat; Tepperová, Jana; Síbrtová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato diplomová práce se věnuje faktorům ovlivňující výnosy korporátní daně v EU. První část práce se zaměřuje na výhody a nevýhody korporátní daně. Blíže je charakterizován proces harmonizace přímých daní v EU, včetně přijatých směrnic a rozsudků SDEU, které měli vliv na harmonizaci. Definovány jsou také dva nejčastější způsoby měření vývoje výnosů korporátní daně – podíl výnosů korporátní daně na HDP a podíl výnosů korporátní daně na celkových daňových výnosech. Druhá část práce se zaměřuje na jednotlivé faktory ovlivňující výnosy korporátní daně a provedení vícenásobné regresní analýzy. Při provedení regresní analýzy s výběrem podílu výnosů korporátní daně na HDP jako vysvětlované proměnné statisticky významnými vyšli dva ukazatele – (1) podíl HDP na hlavu, který se používá pro měření velikosti a ziskovosti korporátního sektoru a (2) index globalizace, pomocí kterého se zohledňují daňové úniky. Následně byla regresní analýza provedena s výběrem podílů výnosů korporátní daně na celkových daňových výnosech za vysvětlovanou proměnnou a statisticky významnými vyšli tři ukazatele – (1) statutární sazba daně, (2) růst HDP a (3) podíl HDP na hlavu.
Vedoucí práce: Jana Tepperová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses