Underwriting priemyselných rizík - Škoda, Samuel; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Budská, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Táto diplomová práca skúma možnosti znižovania priemyselných a podnikateľských rizík podniku pomocou využitia poistenia. Okrem predstavenia poistných produktov sa venujeme aj procesu underwritingu, ktorý je v poisťovníctve kľúčový. Risk underwriting predstavuje analýzu, voľbu a rozhodnutie poisťovne, či riziko do poistenia prijať alebo nie. Prvá časť práce definuje pojem riziko a popisuje spôsoby jeho členenia. Venuje sa riadeniu rizík podniku a zhodnocuje aktuálne najväčšie svetové riziká v oblasti poistenia priemyslu a podnikateľov. Druhá časť práce popisuje český trh poistenia a jednotlivé produkty priemyselného a podnikateľského poistenia. Sústreďuje sa najmä na skupinu poistenia majetku a poistenia zodpovednosti podnikateľov a priemyslu. V tretej časti práce je vysvetlený proces underwritingu, vrátane povinností, právomocí a činností underwritera a risk manažmentu. Súčasťou kapitoly sú aj príklady s výpočtom poistného pre jednotlivé typy poistenia podnikateľov a priemyslu. Táto kapitola je vypracovaná najmä na základe osobných skúseností, interných podkladov, sadzobníkov a všeobecných poistných podmienok poisťovne. Štvrtá časť práce je venovaná popisu procesu underwritingu na konkrétnom podnikateľskom subjekte. Na modelovom príklade ukazujeme proces predloženia ponuky poistenia a následnú kalkulácia poistného.
Vedoucí práce: Jaroslav Daňhel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses