Poistenie duševných chorôb a porúch v životnom poistení - Šuchtová, Melánia (2022)
Táto diplomová práca sa zaoberá problematikou duševných chorôb a porúch v produktoch komerčného životného poistenia. Primárny cieľ práce spočíva v analýze krytia rizík duševných chorôb a porúch v rámci komerčného pripoistenia invalidity a práceneschopnosti na českom trhu a následnom zhodnotení súčasného stavu. Teoretická časť práce obsahuje vymedzenie skupín duševných chorôb a vývoj ich počtu ako príčiny priznania dávky z verejného systému v Českej republike. Empirická časť zahŕňa analýzu vybraných siedmich produktov na českom trhu, výstupy z dotazníkového šetrenia a odporúčania autorky v nadväznosti na vyplývajúce skutočnosti. V závere sú autorkou navrhnuté i optimálne poistné podmienky zahŕňajúce toto riziko.