Fundamentálna a technická analýza vývoja cien energetických komodít - Makita, Matej; Fičura, Milan; Drahokoupil, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Táto diplomová práca má za cieľ preskúmať fundamentálnu a technickú analýzu vývoja cien ropy a zemného plynu. Prvá časť práce sa venuje charakteristike ropy a zemného plynu, faktorom ktoré vplývajú na dopyt a ponuku po daných komoditách a formujú ich cenu. V ďalšej časti je uvedená fundamentálna analýza, ktorej základom je kointegračná analýza medzi časovými radami cien ropy a zemného plynu a zvolenými faktormi. V poslednej časti práce je uvedená technická analýza vývoja cien ropy a zemného plynu. Teória je vhodne doplnená o empirickú časť, ktorá skúma výnosnosť jednotlivých trendových a cenových indikátorov na reálnych dátach za zvolenú časovú periódu. Na základe toho je následne zostavený komplexný obchodný systém, ktorého výnosnosť je opäť testovaná v dvoch časových obdobiach a výsledky obchodného systému sú porovnávané v rámci investovania do alternatívnej investície za rovnaké obdobie. Na záver sú zhrnuté výsledky práce.
Vedoucí práce: Milan Fičura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses