Kreativní účetnictví a nelegální postupy - Kubíková, Ivana (2022)
Cílem diplomové práce je vyhodnotit nejčastější formy faktorů motivujících k vedení kreativního účetnictví či páchání nelegálních postupů a s nimi související rizikové prvky vnitřního kontrolního systému účetních jednotek pomocí analýzy judikatury Nejvyššího soudu České republiky. Nejprve jsou definovány základní pojmy týkající se problematiky. Následně je stručně popsán současný stav poznání v oblasti motivace k páchání podvodného jednání v účetnictví. Výzkumná část práce spočívá v analýze judikatury Nejvyššího soudu a také v modelové situaci znázorňující podvodné jednání formou kreativního účetnictví. Po provedení analýzy byly identifikovány konkrétní faktory, jenž se prokazatelně opakují, a na které je možné se zaměřit při snaze o jejich potlačení.