Potenciál a využitie drevnej biomasy v sektoroch českej ekonomiky - Hanuska, Ondrej (2022)
Využitie biomasy pre energetické účely sa za posledných 20 rokov v Českej republike viac než zdvojnásobilo. Bolo to hlavne kvôli rastúcej spotrebe energie, novým dostupným technológiám a cieľom v oblasti obnoviteľných zdrojov. Bioenergia je v súčasnosti hlavným obnoviteľným zdrojom energie v krajine, ktorý tvorí takmer 90 % z celkového príspevku obnoviteľných zdrojov k primárnym zdrojom energie. Táto bioenergia pochádza primárne zo zvyškovej drevnej biomasy, či už z lesov alebo z drevospracujúceho priemyslu. Udržateľné využívanie drevnej biomasy bude ďalej hrať dôležitú úlohu pri znižovaní emisií v krajine a dosahovaní klimatickej neutrality. Cieľom tejto práce je preto kvantifikovať potenciál drevnej biomasy v Českej republike, a vyčísliť spotrebu tejto biomasy vo vybraných sektoroch ekonomiky do roku 2030. Táto práca analyzuje súčasnú situáciu v sektore lesníctva, so zameraním na prebiehajúcu lykožrútovú kalamitu. Následne skúma energetické využívanie drevnej biomasy v krajine a porovnáva ho so situáciou na úrovni Európskej únie, kde sú tiež analyzované súčasné trendy a požiadavky na využívanie biomasy. Znalosti nadobudnuté z výskumu sú ďalej aplikované k zostaveniu modelu, ktorý zodpovedá na stanovené výskumné otázky o potenciáli a využití drevnej biomasy v Českej republike. Model pri rôznych scenároch kvantifikuje produkciu a spotrebu biomasy vyprodukovanej z lesov a z drevospracujúceho priemyslu. Spoločným trendom pre všetky scenáre je klesajúci dostupný objem drevnej biomasy v krajine, čo môže v určitých prípadoch vyvolať zásobovacie riziká pre niektorých spotrebiteľov. Hlavným výstupom modelu a celej práce je dostupný objem rôznych druhov drevnej biomasy s výhľadom do roku 2030.