Reálný rovnovážný měnový kurz české koruny (analýza efektů covidové krize) - Novotný, Dominik; Mandel, Martin, 1962-; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Předmětem diplomové práce je analýza rovnovážného měnového kurzu CZK/USD v období 2000-2021 na základě makroekonomických fundamentů, které by mohly vývoj měnového kurzu ovlivnit a vyrovnat jej do stabilní hodnoty. Pro výpočet rovnovážného kurzu jsou použity modely BEER a FEER. Cílem je vytvořit model rovnovážného měnového kurzu a porovnat jej s vývojem historického měnového kurzu v průběhu sledovaného období. Na základě vývoje hodnot rovnovážného a skutečného měnového kurzu budou zkoumány dopady jednotlivých ekonomických šoků na vývoj měnového kurzu CZK/USD z hlediska krátkodobých odchylek a změny rovnováhy se zaměřením na dopady pandemie koronaviru. Žádný z použitých modelů nedokázal vysvětlit tendence posílení koruny vůči dolaru po ukončení nouzového stavu v České republice. Pandemie vychýlila měnový kurz ze stanovené rovnováhy, dopady na vývoj dlouhodobé rovnováhy nejsou jednoznačné.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses