Podnikové kombinace pod společným ovládáním - Hutchinson, Adam-David (2022)
Tato diplomová práce se zabývá podnikovými kombinacemi pod společným ovládáním v kontextu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Tato diplomová práce je reakcí na diskusní materiál DP/2020/2 - Podnikové kombinace pod společným ovládáním, který vydala IASB v listopadu roku 2020 obsahující diskusi možné úpravy této problematiky pro Mezinárodní standardy účetního výkaznictví. Cílem této diplomové práce je přiblížit úpravu, kterou IASB navrhuje pro tyto transakce v diskusním materiálu a ilustrovat stěžejní prvky této úpravy na příkladech. Pozornost je věnována zejména metodám účetního zobrazení těchto transakcí – konkrétně metodě akvizice a metodě účetní hodnoty. Tato diplomová práce má také za cíl zhodnotit adekvátnost této úpravy a navrhnout možné zlepšení.