Analýza vybraných ukazatelů v členění podle pohlaví v ČR - Vít, Ondřej; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vybraných sociálních a ekonomických ukazatelů k roku 2019. Hodnoty ukazatelů jsou členěny dle pohlaví k pozorování aktuálních i dlouhodobých rozdílů mezi pohlavími, které mohou být známkou diskriminace, odlišné společenské role nebo rozdílné inklinace. V průměru dosahují ženy vyššího vzdělání než muži. Z vysokých škol je největší podíl žen na oborech vzdělávání a výchova (80 %) a zdravotní a sociální péče, péče o příznivé životní podmínky (72 %), naopak nejnižší byl u oborů informační a komunikační technologie (17 %) a technika, výroba a stavebnictví (31 %). Obě pohlaví také rozdílně inklinují k jiným ekonomickým sektorům. Pokud jde o oblast rodiny, v 50 % případů mají rodiče novorozenců stejné vzdělání. Muži dlouhodobě tvoří méně než 2 % příjemců rodičovské dovolené a jejich rodičovská dovolená je v průměru kratší. Ženy mají nižší míru ekonomické aktivity než muži, nejvíce o 34,5 p. b. u věkové skupiny 30-34 let. V závislosti na postavení v zaměstnání pracují v průměru muži o 2 až 6 hodin týdně více než ženy. Míra nezaměstnanosti žen je v posledních letech vyšší o 30-63 % než míra nezaměstnanosti mužů. V ČR byl v roce 2019 gender pay gap roven 19 % a tento v posledních letech klesá. Na svou životosprávu průměrně více dbají ženy a jejich délka života ve zdraví je o 0,9 roku vyšší než mužů. Ženy tvoří 60 % starobních důchodců, ale muži mají medián starobního důchodu o 20 % vyšší. To vede k více než dvojnásobné míře příjmové chudoby u žen v důchodu oproti mužům. Ženy se dle střední délky života dožívají o 6 let více a ve 46 % jsou důvodem úmrtí žen nemoci oběhové soustavy.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses