Digitální stopa na internetu - Doležalová, Eliška (2022)
Žijeme v digitální době a jsme ovlivněni digitálním prostředí. Trávíme v něm většinu svého času, komunikujeme převážně online a mnoho dalších procesů se transformovalo do digitální podoby. Digitální prostředí nám usnadňuje život, ale zároveň se vyskytuje mnoho hrozeb či vyvstává mnoho otázek, kterým lidé čelí a mnohdy si je ani neuvědomují – a to, jak je zacházeno s informacemi, které za sebou zanecháváme. V digitálním prostředí se vytváří digitální populace, která je čím dál více aktivní na platformách sociálních sítí. V této souvislosti vzniká za každým online uživatelem velké množství dat, které jsou nepřetržitě ukládána a zpracovávána, a tak je digitální prostředí vytvořené na míru pro každého uživatele, a to zejména kvůli tomu, aby na internetu či sociálních sítích lidé strávili co nejvíce času. Digitální prostředí ví na základě těchto informací, co uživatelé chtějí vidět, co vyhledávají. Digitální stopy slouží jako naše digitální identita a je podstatou toho, jak si nás digitální prostředí vizualizuje. Pochopení podstaty digitální stopy vede k vytvoření pozitivní digitální stopy. Vlastnosti digitální stopy, zda má negativní dopady či ne, se odvíjí zejména od rozsahu uchovávaných informací. Naše osobní informace mohou být zpracovány bez našeho vědomí, mohou být zneužívány k reklamnímu sdělení a dochází tak k neustálému rozptylování. Velký vliv na digitální stopu měla také celosvětová pandemie covid-19. Data digitálních stop sloužila ke zvládnutí krize, ale v některých případech s nimi bylo naloženo neoprávněně. V rámci evropských států se novodobé technologie monitorování pohybu osob setkaly s různým přijetím. V bakalářské práci je proveden empirický výzkum na základě sběru dat mé digitální stopy a digitální stopy osoby druhé. Je provedena an