Analýza​a návrh řešení business intelligence pro pojišťovací​ společnost - Ludrinská, Jaroslava (2022)
Cílem vypracovaní této bakalářské práce je analýza a návrh nového business intelligence řešení v oblasti pojišťovnictví, konkrétně pojišťovacích zprostředkovatelů. Analýza a následné řešení vychází z teoretický zdrojů, zákonných úprav a z informací získaných od firem v odvětví. Prvním dílčím cílem je pro potřeby analýzy definovat pojišťovací společnost a charakterizovat pojistný trh v České republice. Toho je dosaženo na základě provedené rešerše knižních a internetových zdrojů a akademických prací společně s konzultacemi s firmami v odvětví. Dále sestavit obecnou analýzu pojišťovací společnosti, tj. zmapovat standartní oblasti řízení, oblasti řízení informačních technologií a oblasti řízení typické pro pojišťovací společnost. V neposlední řadě je cílem sestavit návrh řešení self service business intelligence řešení pro vybranou oblast řízení pojišťovací společnosti, popsat dimenzionální model návrhu a ten transformovat v posledním kroku prostřednictvím aplikace Tableau do pilotního řešení SSBI. Výstupem této práce je teoretický popis řešení problematiky BI u pojišťovacích společností, především oblastí řízení typických pro pojišťovací zprostředkovatele a jejich popis dle metodiky MBI a následný příklad řešení vybrané oblasti řízení.