Specifický reverse charge a jeho dopad na karuselové podvody - Švehlová, Tereza (2022)
Tato diplomová práce se věnuje opatření ve formě specifického reverse charge a jeho dopadu na karuselové podvody. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda zavedení tohoto režimu na mobilní telefony v ČR mělo vliv na objem karuselových podvodů. Použitá metoda se skládala z dílčích kroků, ale nejdůležitější byly výsledky Chowova testu strukturálních zlomů. Pomocí testů bylo potvrzeno, že v případě mezinárodního obchodu se zkoumaným zbožím mezi ČR a dalšími čtyřmi státy střední Evropy (Slovenskem, Rakouskem, Německem a Polskem) došlo po implementaci ke strukturálním zlomům. Toto zjištění podporuje předpoklad, že zavedení speciálního režimu mělo vliv na objem karuselových podvodů. Dílčím cílem bylo zhodnotit, jestli zavedení specifického reverse charge na mobilní telefony v dalších státech ovlivnilo karuselové podvody v těchto jednotlivých zemích. V případě Slovenska a Německa nebyl zjištěn výsledek, který by vypovídal o podstatných změnách v datech po zavedení opatření. Pouze u Polska bylo prokázáno, že po implementaci mechanismu došlo k významné změně ve vykazovaných datech.