Program pro grafické zobrazení řešení úloh lineárního programování - Petrtýl, Daniel (2022)
Lineární programování je jednou z disciplín operačního výzkumu, který se zabývá aplikací matematických metod na řešení úloh. Na úlohy lineárního programování je aplikována simplexová metoda. Výstupem simplexové metody je simplexová tabulka, ze které jsou interpretovány výsledky úlohy a její optimální řešení. Pro snadnější uchopení výsledku je využíváno grafické řešení. Cílem této práce je napsat v programovacím jazyce Java uživatelskou aplikaci, která bude počítat úlohy lineárního programování se dvěma strukturními proměnnými. Výsledky se budou zobrazovat do grafu a bude vypsána výsledná simplexová tabulka. Pro výpočet je použita jednofázová a dvoufázová simplexová metoda. Ze zadání jsou vykresleny přímky vlastních omezení a zobrazena základní řešení a množina přípustných řešení. Z výsledné simplexové tabulky je vykresleno optimální řešení a účelová funkce. V práci se nachází popis simplexové metody a metody grafického řešení úloh lineárního programování a přehled dostupných softwarů na grafické zobrazování a řešení úloh lineárního programování. Součástí práce je příprava vývoje aplikace, popis kódu a testování aplikace.