Hodnocení kvality života v městských částech hl. města Prahy - Huterová, Tereza (2022)
Tato práce se zabývá hodnocením kvality života v městských částech hlavního města Prahy. Cílem je pomocí metody vícekriteriálního rozhodování tuto kvalitu života zhodnotit, přičemž dochází k seřazení posuzovaných variant dle výsledného užitku. V teoretické části je provedena rešerše literatury a přiblížena použitá metodika. Dále je vybrána vzorová studie, podle které jsou určena rozhodovací kritéria. Hodnocení kvality života v městských částech Prahy je koncipováno na základech Velké německé studie, která své hodnocení rozděluje do dvou částí. Jelikož v každé životní fázi osoby shledávají důležité jiné aspekty, je proto i v této práci kvalita života hodnocena zvlášť pro rodiny s dětmi a zvlášť pro seniory. V praktické části jsou přiblíženy sledované ukazatele a vyhodnoceny celkové výsledky. Z hlediska kvality života rodin s dětmi se jeví jako nejlepší městské části Praha-Zbraslav a Praha-Dolní Chabry. Nejlepšího hodnocení z hlediska kvality života seniorů dosahují městské části Praha 2 a Praha 6.