Diskriminace na trhu práce se zaměřením na diskriminaci na základě místa výkonu práce - Brdlík, Vojtěch; Palíšková, Marcela, 1961-; Říhová, Gabriela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mzdové diskriminace na trhu práce, tedy mnohokrát prozkoumaného fenoménu, avšak primárně z pohledu genderové diskriminace. V této práci však bude objektem zájmu diskriminace na základě místa výkonu práce, tedy zjednodušeně řečeno diskriminace regionální. Objektivní potřeba zanalyzovat tuto problematiku je akcelerována především recentní rozhodovací praxí Nejvyššího soudu ČR a Ústavního soudu, které v loňském roce vydaly přelomová rozhodnutí v této oblasti. Tato práce propojuje právní a ekonomický prohled na popsanou problematiku, kdy jsou rozebrány ekonomické důsledky nového pojetí právní regulace. Empirická část pak mapuje situaci na trhu práce, kdy datový set je tvořen obchodními společnostmi s nadregionální obchodní činností, přičemž je porovnávána cena práce na stejných pracovních pozicích, a to na základě kritérií vymezených v ustanovení § 110 zákoníku práce. Práce si tak klade za cíl primárně zhodnotit, zda ke mzdové diskriminaci dochází, případně v jaké míře. Nadto je cílem stanovení možných postupů, jak se vyhnout zmíněné právní regulaci, potažmo jaká opatření by měla být přijata, aby byla vyřešena příčina rozdílnosti v odlišných regionálních mzdách, a to z pohledu konvergence periferních regionů. Z empirické studie vyplynulo, že na trhu práce existuje mzdová diskriminace, která je navíc determinována předmětem podnikání obchodních společností, které ke mzdové diskriminace přistupují.
Vedoucí práce: Marcela Palíšková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses