Analýza dopadu vzniku tzv. bezdoplatkových zón na frekvenci negativních jevů ve městě Orlová v letech 2015 až 2020 - Jaskevič, Vladimír (2022)
Tématem bakalářské práce jsou tzv. bezdoplatkové zóny na bydlení. Práce analyzuje dopad zavedení těchto zón na změnu negativních sociologicky ekonomických jevů. Autor zkoumá konkrétní situaci ve městě Orlová. Teoretická část definuje základy ekonomie trhu bydlení, státní podporou, legislativní stránku věci, sociální vyloučení a obchod s chudobou. Praktická část představuje město Orlová a na základních socioekonomických ukazatelích zkoumá vývoj obyvatelstva, nezaměstnanosti, kriminality a dalších v rámci zkoumaného období. Cílem práce je zodpovězení otázky, zdali zavedení obecních zón bez doplatku na bydlení mělo vliv na samotný vývoj zkoumaných ukazatelů a kriminality v dané oblasti. K správné interpretaci údajů má dopomoci dotazník v rámci praktické části, zodpovězený obyvateli Orlové a jejich pohledy na sociální exkluzi. Hlavním problémem se ukázala nedostatečná legislativa, která vede k různé lokální interpretaci a odlišným nastavování místních pravidel sociální inkluze. V neposlední řadě hraje roli neatraktivita samotného tématu, který by měl najít prostor pro diskusi ve vrcholné politice, ale i v samosprávách.