Zdravotní stav obyvatel zemí Visegradské skupiny se zaměřením na novotvary - Adámková, Sára; Langhamrová, Jitka, 1958-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat střední délku života a délku života ve zdraví jako ukazatele zdravotního stavu obyvatel zemí Visegradské skupiny, dále analyzovat výskyt zhoubných novotvarů a úmrtí na zhoubné novotvary v těchto zemích v kontextu prevence. V České republice pak počet ztracených let života z důvodu úmrtí na toto onemocnění. Zvolené ukazatele jsou zkoumány s rozlišením pohlaví. V práci jsou uvedeny návrhy zemím Visegradské skupiny, na jaké oblasti se zaměřit, aby došlo ke snížení úmrtnosti na zhoubné novotvary. Z analýzy vychází, že přestože výskyt zhoubných novotvarů v čase roste, úmrtí na toto onemocnění klesá. Nejvíce je onemocněním zhoubných novotvarů zatíženo Maďarsko, a to i přesto, že nejméně se preventivních prohlídek účastní obyvatelé Polska. Na preventivní vyšetření chodí pravidelně více ženy než muži. Nejvyšší počet ztracených let života je z důvodu úmrtí na respirační onemocnění a onemocnění zhoubnými novotvary, ze zhoubných novotvarů mají největší dopad zhoubné novotvary děložního hrdla.
Vedoucí práce: Jitka Langhamrová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses