Návrh a implementácia nástroja pre finančné plánovanie spoločnosti dolphin consulting a.s. - Brenvasser, Gabriel (2022)
Táto bakalárska práca sa zaoberá implementáciou plánovacieho nástroja pre finančné plánovanie spoločnosti dolphin consulting a.s. Hlavným cieľom práce je návrh a implementácia samotného nástroja, ktorý má proces plánovania financií v podniku zefektívniť a zjednotiť. Nástroj bude pokrývať plánovanie výnosov a nákladov, spolu s plánmi, ktoré na výnosy a náklady vplývajú, ako napríklad aj plány miezd, alebo plán alokácií zamestnancov na projektoch. Teoretická časť práce sa zaoberá tematikou finančného plánovania. Na začiatok je predstavené plánovanie ako také, spolu so strategickým plánovaním, ktoré úzko súvisí s finančným plánovaním. Ďalej sú predstavené princípy a zásady pre tvorbu plánov a využívané metódy v praxi. Nakoniec je v tejto časti predstavený pojem rozpočtovanie, možné metódy pre tvorbu rozpočtov a postup kontroly plnenia finančných plánov. Praktická časť sa venuje samotnému návrhu a implementácii plánovacieho nástroja, ktorý je tvorený v programe Excel. Týmto krokom predchádza popis prostredia a aktuálneho procesu plánovania v podniku, nadefinovanie požiadaviek na nástroj a popis pre koho je výsledný nástroj určený. Následne sú popísané jednotlivé plány, čo zahrňuje popis ich previazanosti, postup tvorby a názorné ukážky vytvorených plánov. Ďalej je v práci zhodnotený výsledný nástroj a prínos, ktorý pre vybraný podnik priniesol.