Optimální jídelníček vitariána - Nulíčková, Lucie (2022)
Cílem bakalářské práce je vytvoření optimálního jídelníčku pro osobu, která se stravuje převážně syrovou stravou tak, aby byly naplňovány doporučované denní požadavky na energetickou hodnotu a makronutrienty. V práci je nejprve popsán koncept lineárního programování a nutriční problém. Dále se práce zabývá popisem stravovacího stylu vitariánů a stanovením doporučeného denního množství energie a makronutrientů. Následně je na základě doporučovaných nutričních hodnot vytvořeno několik jídelníčků pro referenční osobu. Pro optimalizaci je využito lineární programování, v modelech je minimalizována cena za jednotlivé jídelníčky, v případě cílového programování je pak snahou minimalizovat odchylky od doporučovaného denního energetického příjmu současně s cílem co nejméně přesáhnout předem stanovené náklady, které jsou na stravu vynaloženy. Všechny matematické modely obsažené v práci jsou řešeny v programu LINGO s využitím importu a exportu dat do tabulkového kalkulátoru Microsoft Excel. Jednotlivé výsledky jsou interpretovány spolu se stanovením, jak moc k naplňování zkoumaných nutričních požadavků dochází.