Analýza dlouhodobé nezaměstnanosti ve státech Evropské unie - Fáber, Pavel; Šimpach, Ondřej; Helman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dlouhodobé nezaměstnanosti v Evropské unii, která představuje délku trvání nezaměstnanosti v minimální výši jednoho roku. Mezi lety 2009 až 2020 nikdy průměrný roční podíl dlouhodobě nezaměstnaných v celé unii neklesl pod 30 % a míra dlouhodobé nezaměstnanosti nespadla pod 2 %, což dokazuje, že dlouhodobá nezaměstnanost byla velmi problematická nejen pro samotné nezaměstnané jedince, ale taktéž i pro jejich ekonomiky. Z těchto důvodů byla cílem práce důkladná analýza dlouhodobé nezaměstnanosti v celé Evropské unii a 13 vybraných členských zemích mezi lety 2009 až 2020 z obecného hlediska, dále podle pohlaví či dosaženého vzdělání pomocí základních charakteristik časových řad. Prostřednictvím vhodných statistických metod byl také na ukazatelích podílu dlouhodobě nezaměstnaných a míry dlouhodobé nezaměstnanosti ověřen významný vliv čtvrtletní sezónnosti, rovněž byl na těchto datech odhadnut trend pomocí exponenciálního vyrovnávání či klouzavých průměrů. Vhodnost predikcí vycházejících z těchto trendů bylo potřeba kvůli koronavirové pandemii od roku 2020 a následků s ní spojených ověřit. Na závěr se také prozkoumal vzájemný vztah reziduí časových řad míry nezaměstnanosti (obecné i dlouhodobé) s inflací a mírou růstu HDP. Ukázalo se, že dlouhodobá nezaměstnanost byla napříč celou Evropskou unií různě velká, rozdíly mezi pohlavími a skupinami vzdělání nebyly vždy obdobné. Různorodé byly často i výsledky analýzy sezónnosti a trendu. Koronavirová pandemie během roku 2020 značně narušila především vývoj podílu dlouhodobě nezaměstnaných, který tak nedávalo smysl predikovat. Významnou korelaci vykázala pouze míra dlouhodobé nezaměstnanosti s mírou růstu HDP.
Vedoucí práce: Ondřej Šimpach
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses