Analýza vývoja kreditných swapov vo vzťahu k riziku krajiny - Koreň, Martin; Málek, Jiří, 1953-; Panoš, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Zvolená diplomová práca skúma problematiku obchodovania s kreditným rizikom štátov prostredníctvom sovereign CDS. Význam štátov v kombinácii s možnosťami využitia kreditných swapov, so sebou prináša spektrum benefitov, avšak aj rizík. Prvá, teoretická, časť tejto práce vymedzuje základné pojmy. Definuje finančné deriváty, ich trh, charakteristiky a postupne sa prepracováva k zavedeniu pojmu kreditné deriváty, medzi ktoré patria aj kreditné swapy. Následne uvádza termíny sovereign, či riziko krajiny a rozširuje o nich definíciu CDS. Pozornosť upriamuje na priblíženie základných náležitostí a charakteristík sovereign CDS, spôsobov ich oceňovania a možností ich využitia. V druhej časti je dôraz kladený na popis dátového súboru CDS spreadov a následne ich analýzu pre Grécko, Ukrajinu, Turecko a Nemecko. Hlavný objektom záujmu sú 1, 5 a 10ročné tenory vybraných kreditných swapov, s čím následne súvisí aj rozbor časovej štruktúry ich cien. V poslednej, tretej, časti je využitý model VAR, potvrdzujúci existenciu vplyvu CDS spreadov na kreditné ratingy zvolených krajín. Vyplývajúce závery poskytujú základ pre ďalší výskum danej problematiky.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses