Analýza dopravních výkonů MHD města České Budějovice - Duroň, Tomáš; Löster, Tomáš, 1980-; Danko, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopravních ukazatelů souvisejících s provozem MHD v Českých Budějovicích, konkrétně pro Dopravní podnik města České Budějovice (DPMCB). Pomocí časových řad a jejich popisných charakteristik je popsán vývoj od roku 2005 do roku 2020 v oblasti dopravních výkonů, počtu přepravených osob, počtu zaměstnanců, financí a vozového parku. V práci byl pomocí statistických metod zjištěn pokles počtu ujetých vozokilometrů, který dosahoval hodnoty průměrného relativní přírůstku -0,587 %. Přestože autobusová trakce za celé sledované období zaznamenávala vyšší počet ujetých vozokilometrů než trolejbusová trakce, v počtu ujetých místokilometrů byl vývoj vyrovnaný. Dále byl zjištěn růst počtu přepravených osob, průměrný koeficient růstu za celé sledované období dosáhl hodnoty 1,025. Tuto skutečnost ovlivnilo zavedení jízdného zdarma pro vybrané skupiny cestujících v roce 2018. Vyššího počtu přepravených osob dosáhla trolejbusová trakce, trolejbusy jsou v Českých Budějovicích nasazovány obecně na vytíženější linky než ty autobusové. V oblasti počtu zaměstnanců byl zjištěn úbytek zaměstnanců po ekonomické krizi v roce 2008. V roce 2012 ujel průměrně řidič DPMCB 30 337 vozokilometrů, vytíženost řidičů v dalších letech již klesala z důvodu úspěšné náborové kampaně. V oblasti financí byl zjištěn růst nákladů s meziročním tempem 2,26 %, na růstu se nejvíce podílela složka osobních nákladů, ta dosahovala hodnoty průměrného koeficientu růstu 1,038. K zajímavému zjištění došlo v porovnání nákladů a tržeb z provozu MHD na jednu přepravenou osobu. Za celé sledované období průměrná výše tržeb na jednu přepravenou osobu byla 2,92 Kč, zatímco u nákladů to bylo 10,04 Kč. Kvůli ztrátovosti provozu tvoří více jak polovinu výnosů DPMCB od roku 2018 kompenzac
Bylo zjištěno, že nejvyšší část prostředků na obnovu vozové parku bylo použito z vlastních zdrojů (43,58 %), příspěvky od státu tvořily 38,33 % z celkových investic.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses