Proces obsluhy v systémoch hromadnej obsluhy - Fekeč, Radoslav (2022)
Bakalárska práca sa zaoberá náhodným procesom obsluhy v základných modeloch hromadnej obsluhy. Porovnáva proces obsluhy modelu M/M/c, ktorý sa riadi exponenciálnym rozdelením a model M/G/c, ktorý sa riadi všeobecným rozdelením vyplývajúci z dát. Jedným z cieľov práce je ukázať rozdiel medzi distribúciami náhodných procesov obsluhy. Dalším cieľom práce je pomocou simulácie modelu M/G/c ukázať presnosť náhodného procesu obsluhy, ktorý sa riadi exponenciálnym rozdelením obsluhy na určenie pravdepodobnostných charakteristík počtu zákazníkov v systéme. Výsledok práce ukázal, že exponenciálne rozdelenie obsluhy podhodnocuje v relatívne väčších dobách obsluhy skutočné rozdelenie obsluhy a významne podhodnocuje pravdepodobnostné charakteristiky pri väčšom počte zákazníkov v systéme.