Proces obsluhy v systémoch hromadnej obsluhy - Fekeč, Radoslav; Holý, Vladimír; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Bakalárska práca sa zaoberá náhodným procesom obsluhy v základných modeloch hromadnej obsluhy. Porovnáva proces obsluhy modelu M/M/c, ktorý sa riadi exponenciálnym rozdelením a model M/G/c, ktorý sa riadi všeobecným rozdelením vyplývajúci z dát. Jedným z cieľov práce je ukázať rozdiel medzi distribúciami náhodných procesov obsluhy. Dalším cieľom práce je pomocou simulácie modelu M/G/c ukázať presnosť náhodného procesu obsluhy, ktorý sa riadi exponenciálnym rozdelením obsluhy na určenie pravdepodobnostných charakteristík počtu zákazníkov v systéme. Výsledok práce ukázal, že exponenciálne rozdelenie obsluhy podhodnocuje v relatívne väčších dobách obsluhy skutočné rozdelenie obsluhy a významne podhodnocuje pravdepodobnostné charakteristiky pri väčšom počte zákazníkov v systéme.
Vedoucí práce: Vladimír Holý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses