Realizovaná volatilita - Hoang, Nam; Holý, Vladimír; Tomanová, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2022)
Tato bakalářská práce byla zaměřená na měření volatility finančních vysokofrekvenčních dat pomocí kvadratické variace intuitivním odhadem nazývaným realizovaná variance. Cílem bylo studovat a ukázat vliv mikrostrukturního šumu na estimátor ve vyšších frekvencích. Před samotnou studií odhadu byla nejdříve přiblížená teorie kvadratické variace a vlastnosti, které z ní dělají dobrý kvantifikátor volatility. Vliv mikrostrukturního šumu ve formě zkreslení odhadu byl ukázán na simulaci Wienerova procesu. Wienerův proces bez přidaného bílého šumu konvergoval ke specifické hodnotě, zatímco stejný proces s přidaným bílým šumem měl pro vyšší frekvenci hodnoty mířící k nekonečnu. Vliv mikrostrukturního šumu byl také studován na reálných datech, pro která byla realizovaná variance, taktéž zkreslená. Řešení, které by předcházelo zkreslení při využití realizované variance, je snížit periodu na 5 až 10minutové intervaly. Zpracování dat probíhalo v rámci výpočetního prostředí R studio. Proces zpracování zahrnuje nahrání, pročistění a výsledný výpočet realizované variance pro různé periody. Pro výzkum byly zvoleny 3 měnové páry, 2 komodity a 1 akcie během let 2019, 2020, 2021. Zajímavým výsledkem z výzkumu byla zjevná zvýšená volatilita v roce 2020 pro všech 6 párů.
Vedoucí práce: Vladimír Holý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses