Transparentnost sportovních organizací : Vliv stakeholderů na zveřejňovací povinnost sportovních spolků - Davidová, Andrea; Král, Pavel; Tripes, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Právnické osoby jsou povinny nahrávat dokumenty do veřejného rejstříku a sbírky listin, kdy ale tuto povinnost však nedodržuje více než polovina. Existují indicie, že se významným způsobem na zveřejnění účetní závěrky podílejí stakeholdeři. Ovšem předchozí studie se vlivu stakeholderů na transparentnost věnovaly pouze minimálně. Cílem diplomové práce je zjistit, kteří stakeholdeři ovlivňují zveřejňování účetní závěrky zapsaných spolků. Šetření probíhá formou smíšeného výzkumu, kdy v první části analyzuje dokumenty zveřejněné ve sbírce listin a poté jsou provedeny polostrukturované rozhovory se zástupci sportovních organizací. Výsledky ukazují, že chybně zveřejnilo nebo dokonce nezveřejnilo účetní závěrku v průměru 70 % zapsaných spolků. Nejčastějšími důvody jsou neznalost zákonů a špatná komunikace uvnitř klubu. Ukázalo se, že stakeholdeři mají velký vliv na zveřejňování účetní závěrky, práce identifikuje pět nejvýznamnějších stakeholderů. V diplomové práci jsou také uvedena doporučení, která by mohla zvýšit množství zveřejněných účetních závěrek.
Vedoucí práce: Pavel Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses