Humanitární intervence v Libyi v roce 2011 : příčiny a důsledky - Dudarovskaia, Mariia (2021)
Autorka na základě široké škály primárních a sekundárních zdrojů analyzuje politický a socioekonomický stav Libye, která v roce 2011 přežila arabské jaro a zahraniční intervenci sil NATO a některých arabských spojenců. Příspěvek zkoumá vnitřní a vnější důvody, které vedly k občanským nepokojům a následnému pádu autoritářského režimu Muammara Kaddáfího. Rovněž hodnotí výsledky intervence s ohledem na vnitřní situaci v zemi a dopad pádu režimu na mezinárodní bezpečnost. Dále autorka zmiňuje rozdělení vlády na dvě opoziční centra v Tripolisu a Benghází, vzestup kriminality v zemi a nárůst tribalismu jako hlavní důsledky ozbrojených zásahů v občanské válce v Libyi. Rovněž je zdůrazněno, že ze socioekonomického hlediska se země zastavila ve svém rozvoji. Na mezinárodní úrovni dochází ke zvýšení přílivu migrantů, rozšíření činnosti teroristických skupin a proliferaci zbraní hromadného ničení do rukou nestátních aktérů.