Humanitární intervence v Libyi v roce 2011 : příčiny a důsledky - Dudarovskaia, Mariia; Přikryl, Pavel; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Autorka na základě široké škály primárních a sekundárních zdrojů analyzuje politický a socioekonomický stav Libye, která v roce 2011 přežila arabské jaro a zahraniční intervenci sil NATO a některých arabských spojenců. Příspěvek zkoumá vnitřní a vnější důvody, které vedly k občanským nepokojům a následnému pádu autoritářského režimu Muammara Kaddáfího. Rovněž hodnotí výsledky intervence s ohledem na vnitřní situaci v zemi a dopad pádu režimu na mezinárodní bezpečnost. Dále autorka zmiňuje rozdělení vlády na dvě opoziční centra v Tripolisu a Benghází, vzestup kriminality v zemi a nárůst tribalismu jako hlavní důsledky ozbrojených zásahů v občanské válce v Libyi. Rovněž je zdůrazněno, že ze socioekonomického hlediska se země zastavila ve svém rozvoji. Na mezinárodní úrovni dochází ke zvýšení přílivu migrantů, rozšíření činnosti teroristických skupin a proliferaci zbraní hromadného ničení do rukou nestátních aktérů.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses