Adaptace na změnu klimatu v obci Šestajovice - Dvořák, Tomáš; Syrovátka, Oldřich; Vávrová, Kamila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Cílem práce bylo předložit konkrétní návrhy opatření pro zadržování vody v krajině v katastrálním území obce Šestajovice u Prahy. Tyto návrhy byly součástí adaptačních opatření na změnu klimatu. Navržená opatření vycházejí z analýzy provedené v rámci práce Místní strategie adaptace na změnu klimatu obce Šestajovice – východiska. Kro-mě návrhu komplexních pozemkových úprav byla zkoumána i jednotlivá vybraná opatření. Zkoumána byla stránka nejen environmentální, ale také ekonomická a společenská. Výsledky výzkumu tak mohou sloužit jako východisko pro rozhodování managementu krajiny i veřejné správy. Výzkum ukázal, že v rámci řešené obce existuje prostor pro tvorbu adaptačních opatření, jejichž podobu předložil jako součást návrhu komplexních pozemkových úprav řešeného území. Dále prokázal, že vodu lze zadržovat i na nejmenších jednotkách, jako jsou pozemky s rodinnými domy, a to i s ekonomickou návratností. Výzkum také potvrdil, že do tvorby adaptačních opatření mohou obce zapojit i občany, byť reálná ochota občanů účastnit se na těchto aktivitách je výrazně nižší než ochota deklarovaná.
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses