Mezinárodní zločiny v současném světě : případová studie Myanmaru - Slaninková, Marta (2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zločinů páchaných na Rohinzích, etnické minoritě ve státě Myanmar, která je vystavována systematické diskriminaci a násilí přicházejícím především ze strany myanmarské armády. Protože Myanmar Rohingy odmítá uznat jako své občany a popírá, že by se vůči nim dopustil jakýchkoli zločinů, je úkolem především mezinárodního prostředí, snažit se rohingskou krizi vyřešit. Práce si klade za cíl zjistit, jaké jsou možnosti a limity využití nástrojů k zabránění porušování kogentních norem mezinárodního práva, které by mohly přispět k vyřešení rohingské problematiky, a zda tyto nástroje naráží na nějaké překážky. Jedná se o jedno-případovou nekomparativní studii, která se zaměřuje na dva specifické přístupy k řešení rohingské krize. Jeden představuje mezinárodní trestní soudnictví zastoupené Mezinárodním trestním soudem, který případ Myanmaru řeší od roku 2018. Druhý z nich je přístup za použití mírových prostředků řešení sporů organizací ASEAN a jejími členskými zeměmi.