Mezinárodní zločiny v současném světě : případová studie Myanmaru - Slaninková, Marta; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Trávníčková, Zuzana, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zločinů páchaných na Rohinzích, etnické minoritě ve státě Myanmar, která je vystavována systematické diskriminaci a násilí přicházejícím především ze strany myanmarské armády. Protože Myanmar Rohingy odmítá uznat jako své občany a popírá, že by se vůči nim dopustil jakýchkoli zločinů, je úkolem především mezinárodního prostředí, snažit se rohingskou krizi vyřešit. Práce si klade za cíl zjistit, jaké jsou možnosti a limity využití nástrojů k zabránění porušování kogentních norem mezinárodního práva, které by mohly přispět k vyřešení rohingské problematiky, a zda tyto nástroje naráží na nějaké překážky. Jedná se o jedno-případovou nekomparativní studii, která se zaměřuje na dva specifické přístupy k řešení rohingské krize. Jeden představuje mezinárodní trestní soudnictví zastoupené Mezinárodním trestním soudem, který případ Myanmaru řeší od roku 2018. Druhý z nich je přístup za použití mírových prostředků řešení sporů organizací ASEAN a jejími členskými zeměmi.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses