Světový trh biopotravin a postavení ČR na tomto trhu. - Černá, Nikol; Čajka, Radek, 1983-; Zezula, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Cílem této bakalářské práce je poskytnout komplexní přehled světového trhu s biopotravinami a zjištění dopadů pandemie covid-19 na tento trh. Práce rovněž usiluje o zařazení českého trhu do světového kontextu a nastínění návrhů na zlepšení jeho postavení. Práce je rozdělena do 3 hlavních částí. První kapitola se věnuje biopotravinám jako komoditě. Definuje biopotraviny a jejich značení. Popisuje koncept ekologického zemědělství a seznamuje čtenáře s platnou legislativou v oblasti biopotravin a se systémem kontrol a certifikací. Druhá kapitola podrobně analyzuje světový trh biopotravin. Zaměřuje se na světový obrat trhu, světovou produkci, spotřebu a mezinárodní obchod s biopotravinami. Je také sledováno ovlivnění trhu biopotravin pandemií covid-19. Zmíněny jsou i světové organizace pro biopotraviny, světový veletrh biopotravin a propojení ekologického zemědělství a iniciativy Fair trade. Třetí kapitola se soustředí na český trh biopotravin. Je uvedena velikostí trhu, aktuálními trendy a současnými problémy. Dále řeší ceny, poptávku a dovoz, propagační aktivity, nabídku a vývoz a podporu ekologického zemědělství v rámci EU a ČR. Součástí kapitoly je také zjištění dopadů pandemie. Práce je zakončena návrhy na zlepšení postavení českého trhu na světovém trhu biopotravin.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses