Nová hedvábná stezka a její vliv na vztahy mezi Českou republikou a Čínou - Miškářová, Kateřina; Procházková Iliniţchi, Cristina; De Castro, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Tato práce řeší Novou hedvábnou stezku a její vliv na vztahy mezi Českou republikou a Čínou. V rámci jednotlivých kapitol je představena samotná iniciativa s detailnějším zaměřením na Nový euroasijský pozemní most včetně specifikace vlivu na vztahy mezi Českou republikou a Čínou. Cílem práce je stanovit možné příležitosti a hrozby v ekonomické rovině plynoucí z propojenosti Číny a České republiky. Práce obsahuje analýzu obchodní a investiční výměny v letech 2014-2020. Pro zpracování příležitostí a hrozeb je použita SWOT analýza, z obdržených výsledků je na základě syntézy a dedukce sestaven odhad budoucího vývoje se speciálním zaměřením na automobilový, ocelářský a dřevozpracovatelský průmysl. Výsledkem analýzy je zjištění, že projekt Nové hedvábné stezky není v ekonomické rovině oboustranně prospěšný a Česká republika z něj neprofituje tolik, jako Čína.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses