Analýza efektivity systému DPH v EU - Procházková, Monika; Zídková, Hana; Holá, Alžběta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Tématem diplomové práce je analýza efektivity systému DPH v Evropské unii. Hlavním cílem práce je analýza vývoje ukazatelů efektivity systému DPH a dílčími cíli jsou popis a výpočet těchto ukazatelů. Práce je zaměřena především na ukazatel C-efficiency a na dílčí ukazatele compliance gap a policy gap. První kapitola je teoretická a věnuje se popisu ukazatelů efektivity a druhá kapitola je věnována výpočtům a analýze vývoje těchto ukazatelů. V praktické části je použita analýza o rovnosti středních hodnot dvou rozdělení, která je provedena pomocí párového t-testu na 5 % hladině významnosti. Analýza se věnuje období od roku 2005 do roku 2018 a zohledňuje odlišnost nových a starých členských států Evropské unie. Hlavní přínos této práce spočívá v popisu vývoje efektivity systému DPH ve státech Evropské unie ve sledovaném období a v identifikaci oblastí a příčin kvůli kterým není systém DPH maximálně efektivní.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses