Právní úprava hromadných žalob v ČR a v EU - Doležalová, Lenka (2021)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou věcného záměru zákona o hromadném řízení v České republice, zavedením hromadných žalob v Evropské unii z důvodu schválení nové směrnice o zástupných žalobách i již etablovanou právní úpravou ve čtyřech členských státech Evropské unie (jedná se o Francii, Itálii, Nizozemsko a Švédsko). Cílem práce je posoudit slučitelnost věcného záměru zákona, kterým se upravují hromadné žaloby v ČR se záměrem Evropské unie a představit výsledky komparace právních úprav vybraných členských států EU. Jedna kapitola je věnována i mezinárodní příslušnosti soudu v případě hromadných žalob s mezinárodním prvkem.