Vliv stylu vedení na kulturu učení ve vybrané organizaci - Čápová, Anna (2021)
Cílem bakalářské práce je zjistit, zda styl vedení ovlivňuje kulturu učení ve vybrané organizaci. V literární rešerši je představeno více stylů vedení a popsána kultura učení v organizaci. Dále je vysvětlena závislost těchto dvou proměnných. Předpokladem bylo, že určité styly vedení jsou pro kulturu učení v organizaci vhodnější a jiné tuto problematiku příliš nezohledňují. Pro výzkum byly stanoveny tři výzkumné otázky. Byl proveden kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. K výzkumu byly využity dotazníky The Dimensions of Learning Organizations Questionnaire a Czech Leadership Questionnaire. Výsledek získaných dat ukázal největší zastoupení transformačního stylu vedení a existenci velmi dobře rozvinuté kultury učení. Data neukázala bližší vztah stylu vedení a kultury učení ve zkoumané organizaci. Na základě získaných dat z dotazníku byla vytvořena doporučení pro další zlepšení kultury učení v organizaci.