Vliv stylu vedení na kulturu učení ve vybrané organizaci - Čápová, Anna; Hiršová, Miloslava, 1950-; Glaserová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Cílem bakalářské práce je zjistit, zda styl vedení ovlivňuje kulturu učení ve vybrané organizaci. V literární rešerši je představeno více stylů vedení a popsána kultura učení v organizaci. Dále je vysvětlena závislost těchto dvou proměnných. Předpokladem bylo, že určité styly vedení jsou pro kulturu učení v organizaci vhodnější a jiné tuto problematiku příliš nezohledňují. Pro výzkum byly stanoveny tři výzkumné otázky. Byl proveden kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. K výzkumu byly využity dotazníky The Dimensions of Learning Organizations Questionnaire a Czech Leadership Questionnaire. Výsledek získaných dat ukázal největší zastoupení transformačního stylu vedení a existenci velmi dobře rozvinuté kultury učení. Data neukázala bližší vztah stylu vedení a kultury učení ve zkoumané organizaci. Na základě získaných dat z dotazníku byla vytvořena doporučení pro další zlepšení kultury učení v organizaci.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses