Transfery na příkladu hlavního města Prahy - Dvořáková, Adéla (2021)
Bakalářská práce se věnuje problematice účtování transferů ve veřejném sektoru České republiky. Teoretická část je zaměřena na vymezení pojmu veřejného sektoru, jeho velikosti, funkcím, dále také financováním veřejných služeb v ČR, oblasti rozpočtování vybraných účetních jednotek a hospodaření hl. m. Prahy. V poslední části je věnována především pozornost transferům, jejich definici, dělení a také účetním postupům souvisejících s účtováním transferů. Praktická část se zabývá problematikou transferových příjmů v rozpočtu hl. m. Prahy a jeho městských částí v letech 2017 – 2020 a zkoumá jejich podíl na celkových příjmech v rozpočtu. Dále poskytuje přehled o systému fungování transferů v hl. m. Praze, především tedy státních transferů. Závěrem je provedena analýza dvou konkrétních příkladů účtování transferů v účetnictví hl. m. Prahy a jedné jeho městské části.