Fake news ako fenomén súčasnosti a jeho dopady na českú a slovenskú verejnosť - Bartoš, Filip; Sklenák, Vilém, 1963-; Pavlíček, Antonín, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Bakalárska práca je zameraná na súčasnú problematiku fake news. Cieľom práce je analyzovať a vyvrátiť najaktuálnejšie a najzaujímavejšie fake news, a to z oblasti zdravotníctva, politiky, ekonomiky a IT. Následne nájsť vhodné súvislosti, dopady a dôsledky, ktoré pravdepodobne súvisia so šírením daných dezinformácií a spôsoby akými ovplyvňovali českú a slovenskú verejnosť. Prvá časť práce sa venuje základným pojmom fake news, histórii dezinformácií, konkrétnym dezinformačným webom a stránkam na sociálnych sieťach. Následne praktickým radám ako je možné s fake news bojovať a overovať si ich pravdivosť, webom zaoberajúcim sa bojom proti fake news. Nakoniec kritickému mysleniu a mediálnej gramotnosti. Analytická časť práce je zameraná na konkrétne dezinformácie z oblasti očkovania proti covid-19, Európskej migračnej krízy, Európskej únií a jej politiky súdržnosti a nakoniec 5G siete a jej vplyvov na ľudské zdravie. Dezinformácie sú vyvrátené a podložené relevantnými štúdiami, štatistikami, faktami a pravdepodobnými súvislosťami. Nakoniec sú analyzované ich možné dopady na Čechov a Slovákov. Napríklad zmena preferencií obyvateľov a verejnej mienky, zmena politických názorov, následné udalosti a konanie ľudí.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses