GDPR v oblasti bankovnictví a pojišťovnictví - Střelba, Ivo (2021)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ochrany osobních údajů a dopady, jež přineslo do sektoru bankovnictví a pojišťovnictví přijetí Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679, Obecné nařízení o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES. Toto téma je i v této době aktuální, neboť byl přijat v České republice inovativní zákon č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, jež toto Nařízení doplňuje a nahrazuje starou legislativu. Cílem práce je vymezení právního rámce ochrany osobních údajů a ukázka procesu implementace do společnosti, včetně zhodnocení vlivu na sektor bankovnictví a pojišťovnictví. Závěr práce zmiňuje reálné právní spory, jež se vedly, popř. stále aktuálně probíhají a váží se k problematice ochrany osobních údajů. Tato bakalářská práce je zpracována především pomocí literární rešerše, explanace a závěrem analýzou z praxe. Přínos této práce je zaprvé pro subjekty, jež přemýšlí o začátku činnosti v oblasti bankovnictví či pojišťovnictví a potřebují zjistit okolnosti, které budou potřeba pro úspěšnou a efektivní implementaci a zadruhé i pro většinu, v tomto sektoru nezainteresovaných, čtenářů, jelikož prakticky každý vlastní např. bankovní účet či pojistnou smlouvu a mohl by mít tudíž zájem se poučit o tom, jaké náležitosti mají společnosti v tomto sektoru a jak nakládají s jejich osobními a často citlivými daty.