Postavení žen v islámské společnosti, případová studie Afghánistán - Kapustová, Anna (2021)
Genderová nerovnost a utlačování ženských práv v islámských zemích je velmi diskutované téma již po mnoho let. Zejména Afghánistán je v této oblasti řazen na nejhorší příčky, co se dodržování ženských práv týká. Tato bakalářská práce si klade za cíl porovnat ženské postavení v průběhu politických proměn této země, a to především pomocí výpovědí samotných žen a dostupné literatury. Práce se dělí na dvě části. První dvě kapitoly se věnují vymezení sociologických pojmů z oblasti genderových studií a následnému výkladu historie islámského náboženství a postavení muslimských žen v této kultuře. Empirická část nejprve vymezuje Afghánistán z geografického a demografického hlediska. Poté se věnuje třem politickým milníkům země, které silně ovlivnily a stále ovlivňují postavení tamějších žen. Poslední kapitola pojednává právě o roli ženy v každé jednotlivé historické epoše státu, především se věnuje možnosti jejich vzdělávání, dostupnosti lékařské peče či pracovním příležitostem.