Současné trendy nation brandingu – praxe Islandu - Hůlka, Kryštof; Peterková, Jana, 1971-; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na koncept nation brandingu, jenž je užíván pro propagování státu v mezinárodním prostředí. Jeho hlavním vytyčeným cílem je utvoření národní značky, která bude jednoznačně odlišitelná od ostatních. Island je vybrán jako země, na které je provedena analýza tohoto konceptu. Přístup zmíněné země byl ovlivněn řadou událostí, které modifikovaly podobu současného islandského nation brandingu. Avšak od roku 2010, se vznikem organizace Promote Iceland, jakožto hlavního orgánu řídicího propagaci země, se veškeré aktivity sjednocují. Zároveň je kladen větší důraz na nation branding ze strany Islandu. Důležitým motivem využívaným v rámci nation brandingových kampaní i nadále zůstává element přírody, jenž je signifikantním prvkem pro Island. Ve spojitosti s přírodou hraje v posledních letech velkou roli i její ochrana a zároveň myšlenka udržitelnosti. Jedním z dalších témat, jenž Island využívá v rámci vlastní propagace, je kultura. Nicméně její pozice je spíše druhotná. Výkonnost národní značky je možné měřit mnoha způsoby, předložená bakalářská práce využívá hodnocení FutureBrand Country Index, jež prokazuje, že se islandská národní značka umisťovala na významných pozicích. Mezi její nejsilnější stránky patří, v rámci tohoto hodnocení, charakteristiky platné pro vyspělé země (kvalita života, hodnotový systém, obchodní potenciál). Díky umístění mezi 15 zeměmi označených za vycházející hvězdy nation brandingu, jsou předpoklady pro budoucnost Islandu v této oblasti více než pozitivní.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses