Self-management pacientů s diabetes mellitus - Kosíková, Markéta (2022)
Tato bakalářská práce se zabývá self-managementem pacientů s diabetes mellitus, zejména identifikací nástrojů a principů self-managementu pacientů s tímto one-mocněním. Cílem práce je prokázat, jaká je souvislost mezi spokojeností pacientů s léčbou diabetu a self-managementem spojeným s kontrolou glykémie v rámci běž-ných terapeutických možností pro pacienty. Literární rešerše se zaobírá principy self-managementu chronického onemocnění, které vytváří slibnou strategii léčby a představením onemocnění diabetes mellitus pro lepší pochopení komplexnosti. Také se zaměřuje na zdravotní výdaje v České republice na léčbu diabetu. Výdaje ze zdravotního pojištění ČR stále narůstají a jsou důležitým ekonomickým segmentem. V neposlední řadě nabízí přehled možných nástrojů self-managementu dostupných v České republice. V praktické části jsou výsledky primárních dat z dotazníkového šetření vyhodnoceny prostřednictvím deskriptivní statistiky a lineární regrese, které odpovídají na výzkumnou otázku. Z výsledků analýzy lze prokázat statisticky významný vztah mezi spokojeností a self-managementem s relativně silnou mírou závislosti.