Pivo v plechu - motivy českých spotřebitelů pro volbu tohoto obalu - Beránková, Tereza (2021)
Cílem práce je pomocí kvantitativního výzkumu poznat motivy, které mají vliv na koupi piva v plechu. Podcílem je zjistit spotřebitelsky nejčastější obal piva a důvody, které k tomu vedou. Práce je doplněna o marketingové a sociální poznání, statistická data, situaci na trhu s baleným pivem a charakteristiky obalů piva v ČR. Metodou sběru dat je lavinový online dotazník, vytvořený ve formulářích Google. Zasílání dotazníkového archu probíhalo cíleně, s ohledem na dodržení vlastností populace a postupnou kumulaci získaných dat od celkem 519 respondentů. Práce obsahuje primární analýzy, které přibližují vzorek a trendy u českých spotřebitelů piva. Pokročilejší statistické metody kontrolují a dokazují závislosti, testují vazby proměnných – Anova, CHISQ.TEST, Spearmanův koeficient. Důležité motivy pro koupi piva v plechu jsou manipulační a účelové, motivy charakterizační nejsou pro rozhodnutí důležité. Důvodem pro koupi piva dle obalu je nejčastěji zvyk. Z poznatků vychází doporučení pivovarům pro strategicky výhodné rozložení jejich portfolia dle obalového materiálu produktů.