Pivo v plechu - motivy českých spotřebitelů pro volbu tohoto obalu - Beránková, Tereza; Tripes, Stanislav; Sabolovič, Mojmír, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Cílem práce je pomocí kvantitativního výzkumu poznat motivy, které mají vliv na koupi piva v plechu. Podcílem je zjistit spotřebitelsky nejčastější obal piva a důvody, které k tomu vedou. Práce je doplněna o marketingové a sociální poznání, statistická data, situaci na trhu s baleným pivem a charakteristiky obalů piva v ČR. Metodou sběru dat je lavinový online dotazník, vytvořený ve formulářích Google. Zasílání dotazníkového archu probíhalo cíleně, s ohledem na dodržení vlastností populace a postupnou kumulaci získaných dat od celkem 519 respondentů. Práce obsahuje primární analýzy, které přibližují vzorek a trendy u českých spotřebitelů piva. Pokročilejší statistické metody kontrolují a dokazují závislosti, testují vazby proměnných – Anova, CHISQ.TEST, Spearmanův koeficient. Důležité motivy pro koupi piva v plechu jsou manipulační a účelové, motivy charakterizační nejsou pro rozhodnutí důležité. Důvodem pro koupi piva dle obalu je nejčastěji zvyk. Z poznatků vychází doporučení pivovarům pro strategicky výhodné rozložení jejich portfolia dle obalového materiálu produktů.
Vedoucí práce: Stanislav Tripes
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses