Dopady COVID-19 do rozpočtu vybraných obcí III. stupně - Hátle, Ondřej (2021)
Bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů tzv. pandemické krize do daňových příjmů rozpočtů vybraných obcí III. typu. Konkrétně se jedná o osm největších obcí z ORP Trutnov: obce Trutnov, Svoboda nad Úpou, Žacléř, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Pilníkov, Úpice a Rtyně v Podkrkonoší. Cílem práce je komparovat získaná data z průběhu pandemické krize společně s celosvětovou hypoteční krizí, především v letech 2009 a 2020. Ke komparaci dochází na základě finanční analýzy vybraných daňových příjmů výše zmíněných obcí. Z tohoto hlediska byl téměř o 45 % větší propad daňových příjmů u sledovaných obcí během hypoteční krize. Dále v práci dochází ke komparaci těchto daňových příjmů s dalšími makroekonomickými veličinami, u kterých také vychází větší propad v průběhu hypoteční krize.