Hodnoty jako faktor ovlivňující fluktuaci v organizaci - Pajerová, Barbora (2021)
Cílem této bakalářské práce je zmapování fenoménu hodnot, zejména (ne)souladu hodnotového nastavení zaměstnance a hodnotové orientace organizace, jakožto faktoru ovlivňujícího fluktuaci zaměstnanců vybrané organizace. Výzkumnou organizací byla jedna z filiálek společnosti Kaufland, v.o.s., ve které proběhlo dotazníkové šetření spolu se dvěma hloubkovými rozhovory. Dotazník byl v souladu se Schwartzovou teorií hodnot, pomocí kterého byla zjištěna hodnotová orientace organizace a hodnoty zaměstnanců. Fluktuace je jev, který představuje pro mnohé organizace hrozbu a zcela opomíjí hledisko hodnot jako jeho příčinu. Je tedy důležité vnímat i hodnotový systém zaměstnance, pokud se totiž zcela rozchází s hodnotami organizace, může to být jeden z důvodů přispívající k jeho odchodu.