Hodnoty jako faktor ovlivňující fluktuaci v organizaci - Pajerová, Barbora; Glaserová, Martina; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2021)
Cílem této bakalářské práce je zmapování fenoménu hodnot, zejména (ne)souladu hodnotového nastavení zaměstnance a hodnotové orientace organizace, jakožto faktoru ovlivňujícího fluktuaci zaměstnanců vybrané organizace. Výzkumnou organizací byla jedna z filiálek společnosti Kaufland, v.o.s., ve které proběhlo dotazníkové šetření spolu se dvěma hloubkovými rozhovory. Dotazník byl v souladu se Schwartzovou teorií hodnot, pomocí kterého byla zjištěna hodnotová orientace organizace a hodnoty zaměstnanců. Fluktuace je jev, který představuje pro mnohé organizace hrozbu a zcela opomíjí hledisko hodnot jako jeho příčinu. Je tedy důležité vnímat i hodnotový systém zaměstnance, pokud se totiž zcela rozchází s hodnotami organizace, může to být jeden z důvodů přispívající k jeho odchodu.
Vedoucí práce: Martina Glaserová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses