Kybernetická bezpečnost kritických infrastruktur z hlediska přeshraniční spolupráce. - Amlerová, Anežka (2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou kybernetické bezpečnosti u prvků kritické infrastruktury s mezinárodním přesahem. Cílem práce je navrhnout jednotící organizační rámec, který bude sloužit jako nástroj pro integraci kybernetické bezpečnosti do business strategie organizace a následně jako metoda pro vznik důvěry jako nutné podmínky spolupráce mezi organizacemi. Použitými metodami jsou metoda WDA pro zobrazení analyzované situace a následně metoda DBSC, diagram kauzálních smyček a model zralosti. Výsledkem je framework umožňující vzájemnou kompatibilitu organizací mimo jiné i díky použití externího standardu COBIT. Model splňuje nastavené požadavky a je kompatibilní s výsledky použitých dat, vzhledem k absenci nových dat je však nutná budoucí validace modelu reálnými daty a konkretizace modelu na jejich základě.